Zapraszamy do lektury niezwykłego przewodnika po smakach naszego regionu! W publikacji "W krainie lubelskich produktów tradycyjnych" wydanej przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie znalazły się przepisy na smakołyki z babcinej kuchni, produkty i dania powszechnie znane, jak również całkiem niespotykane, takie jak pryszcze z jabłkami z mąki hretczanej, buchty pieczone z powidłami czy choćby... kiszone jabłka. W trzecim już wydaniu katalogu dużo miejsca poświęcono chlebom wypiekanym na zakwasie wedle tradycyjnych receptur, olejom i miodom smakowym, pierogom, piernikom oraz nalewkom królującym dawniej na lubelskich stołach. Zachęcamy do zapoznania się z treścią całej publikacji (publikacja do pobrania → tutaj). Jeśli po jej lekturze przypomnicie sobie o innych regionalnych smakołykach, dotąd nie opublikowanych na Liście Produktów Tradycyjnych, koniecznie zgłoście je do Departamentu Rolnictwa i Środowiska (więcej na ten temat → tutaj)!