Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej zapraszają do udziału w seminarium "Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta", które odbędzie się we wtorek, 20 listopada br. Celem seminarium jest ustalenie, jaki produkt lokalny może wzmacniać sektor gastronomiczny, a także w jaki sposób sektor ten może wpływać na kształt produkcji rolnej, przetwórstwa, sprzedaży, zachowania starych ras zwierząt hodowlanych oraz odmian owoców i warzyw. Spotkanie ma służyć nawiązaniu kontaktów oraz pozwolić na określenie potrzeb restauratorów i przedstawienie oferty producentów.Będzie też okazją do przeprowadzenia analiz możliwości dostosowania oferty do potrzeb konsumentów, omówienia form sprzedaży oraz pokazania istniejących tu barier prawnych i administracyjnych. Dla restauratorów i kucharzy seminarium może być okazją do poznania lokalnych produktów i ich wytwórców, a także do sięgnięcia do naprawdę bogatego dziedzictwa kulinarnego Ziemi Lubelskiej. Moderatorkami spotkania będą: autorka kilkudziesięciu poradników i książek kucharskich - Hanna Szymanderska oraz współwłaścicielka Restauracji "Koncertowa" w Lublinie - Elżbieta Wójcik. Seminarium rozpocznie się o godz. 11 w sali Kolumnowej Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego przy ul. Spokojnej 4 w Lublinie.
Zapisy prowadzi i informacji udziela p. Rafał Serej z marszałkowskiego Departamentu Rolnictwa i Środowiska - e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. , tel. (81) 44 16 538. ZAPRASZAMY w imieniu Organizatorów.